Mustáros szűzpecsenye gőzgombóccal

Mustáros szűzpecsenye gőzgombóccal

Hozzávalók

300 g Gyermelyi búzafinomliszt,
600 g szűzpecsenye,
3 szál zöldhagyma,
50 g vaj (olvasztott),
1 evőkanál olaj,
40 g vaj,
1,5 dl tej,
2 dl tejszín,
1 kiskanál cukor,
2 evőkanál petrezselyem,
só,
őrölt bors,
15 g élesztő,
1 evőkanál magos mustár,
1 evőkanál mustár

 

 

Elkészítés

Az élesztőt elkeverjük a cukorral, majd szórunk rá 1 kanálnyi lisztet, és teszünk hozzá fél dl langyos vizet vagy tejet. A lisztet átszitáljuk, és amikor felfutott az élesztő, beleöntjük. Beletesszük a sót, olvasztott vajat és a maradék langyos vizet vagy tejet is. Jól kidagasztjuk 10-15 percig. Letakarva pihentetjük, míg duplájára nem dagad. Akkor átdolgozzuk, pihentetjük 5 percig. A tésztából gombócokat formálunk, megkenjük olvasztott vajjal, és hézagosan lyukacsos betétre vagy nagy szűrőbe tesszük attól függően, hogy hol gőzöljük. Ismét pihentetjük 20 percig, majd gőzöljük. Vizet forralunk, rátesszük a gombócokkal kirakott lyukacsos edényt, majd az egészet jól letakarjuk, hogy a gőz minél nehezebben szökjön el. Vékony tűvel 20-25 perc után ellenőrizzük. Amikor kigőzölődött, tálaljuk.
A húst megtisztítjuk, sózzuk, borsozzuk, és forró olajban körbepirítjuk. 60 C°-os sütőbe tesszük 30-40 percre.
Amikor az idő letelt, kivesszük. Serpenyőben 40g vajon megfuttatjuk a durvára összevágott zöldhagymát, majd rátesszük a mustárokat. Elkeverjük, és a hús visszamaradt szaftját ráöntjük. Hozzáadjuk a tejszínt, pici vizet, sót, borsot, és a finomra vágott petrezselymet. Összeforraljuk.
Tálalás előtt a húst forró serpenyőben ismét körbepirítjuk, pihentetjük 2-3 percig, majd szeleteljük. A gombóccal, ízlés szerinti párolt zöldségekkel és a mártással tálaljuk.
Ha valaki nem szereti rózsaszínűen a húst, annak ajánlott a körben sütött húst 180 C°-os sütőbe tenni 12-15 percre, majd pihentetni 3-4 percig, és szeletelni, majd tálalni.

 

A receptért köszönet a Gyermelyinek.