Mazsolás kalács

Mazsolás kalács

Hozzávalók

250 g Gyermelyi búzafinomliszt,
30 g mazsola,
0,5 db citrom (reszelt héj),
1,5 dl tej,
50 g vaj,
2 db Gyermelyi tojás sárgája,
50 g cukor,
1 kiskanál só,
10 g élesztő,
0,5 db vaníliarúd

 

 

Elkészítés

Az élesztőt egy kanál cukorral elkeverjük, adunk hozzá fél dl langyos tejet és fél kanál lisztet, majd langyos helyen felfuttatjuk.
A maradék lisztet, cukrot, sót, tojássárgáját, olvasztott vajat, vaníliát, citromhéjat beletesszük egy nagyobb tálba. A felfutott élesztőt is a tálba öntjük. A maradék langyos tej hozzáadásával tésztát készítünk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta, letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük addig, míg kb. a duplájára nem nő. Amikor megkelt, átdolgozzuk a mazsola hozzáadásával együtt. Kivesszük lisztezett deszkára, pihentetjük 10 percet.
Majd egy kisebb kenyérsütő formát kivajazunk, lisztezünk, és beletesszük a tésztát. Kelesztjük a tésztát 20 percig, ezt követően lekenjük tojással. A kalácsot 180 C°-os előmelegített sütőben sütjük, mérettől függően 30-40 percig. Sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd megszórjuk a porcukorral, és szeletelve tálaljuk.

 

A receptekért köszönet a Gyermelyinek.